Råd 1: Vit hva du vil oppnå med teksten din

Start skrivearbeidet med å spørre deg selv: Hva er målet med teksten jeg skal skrive nå?

En tekst kan løse mange ulike oppgaver, derfor må du ha klart for deg hva du vil med akkurat denne teksten. Skal du informere, svare en kunde, finne ut noe eller forklare en sak? Vi skriver ulikt alt etter hva vi vil oppnå.

Tips

  • Skriv én eller to setninger som beskriver hva du ønsker å oppnå med teksten du skal skrive. Skriv det på en huskelapp som kan henge på skjermen mens du skriver.
  • Fortell leseren hva du vil med én gang i teksten. For å klare det må du ha klart for deg hva som er målet med teksten. Det er til stor hjelp for leseren å vite hva du vil, slik at hun forstår og tolker det du har skrevet best mulig.
Eksempel
Ikke skriv: Skriv:
DFØ skal registrere og arkivere dine bilag. Ved innsending av bilag må disse være mottatt senest onsdag 19. juni. Vi må ha mottatt bilag innen onsdag 19. juni.

 

Kontrollspørsmål

  • Les gjennom teksten, og forestill deg at du er en som leser teksten for første gang. Er det forståelig, nyttig og godt å lese?
  • Be en kollega lese gjennom. Spør hva kollegaen din husker fra teksten, og hva han eller hun mener var det viktigste som stod der. Hvis kollegaen ikke husker det du mener er det viktigste, bør du skrive om teksten slik at du får fram hovedbudskapet.
  • Finn fram lappen der du skrev ned hva du ville oppnå med teksten. Oppnår du målet med teksten du har skrevet?

Oppdatert: 10. november 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.